Το Λος Άντζελες απαγορεύει τα smartphone στα σχολεία

Το Λος Άντζελες απαγορεύει τα smartphone στα σχολεία

Το εκπαιδευτικό συμβούλιο επικαλέστηκε έρευνα που έδειξε ότι η υπερβολική χρήση συνδέεται με αυξημένο στρες, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, επιθετικότητα και αυτοκτονικές τάσεις.

 

Οι εκπαιδευτικές αρχές του Λος Άντζελες ψήφισαν την Τρίτη υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των smartphone στα σχολεία.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, της πολυπληθέστερης πολιτείας στις ΗΠΑ, είχε νωρίτερα εκφράσει τη στήριξή του στο μέτρο, εν μέσω ανησυχίας για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.

Το εκπαιδευτικό συμβούλιο του Λος Άντζελες, αρμόδιο για τη δεύτερη μεγαλύτερη σχολική περιφέρεια της χώρας, ζήτησε από το εκπαιδευτικό προσωπικό να εκπονήσει σχέδιο που θα απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας.

«Σχολεία τα οποία έχουν…ήδη εφαρμόσει το μέτρο αναφέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα. Τα παιδιά είναι πιο χαρούμενα, μιλάνε μεταξύ τους, οι σχολικές επιδόσεις τους βελτιώθηκαν» σχολίασε ο Νικ Μέλβοϊν, μέλος του συμβουλίου που πρότεινε το συγκεκριμένο μέτρο.

Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τις επιπτώσεις των κινητών στους νέους, το εκπαιδευτικό συμβούλιο επικαλέστηκε έρευνα που έδειξε ότι η υπερβολική χρήση συνδέεται με αυξημένο στρες, ανησυχία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, επιθετικότητα και αυτοκτονικές τάσεις στους εφήβους.

Το συμβούλιο ανέφερε ακόμα ότι Αναφέρει ακόμη ότι η απαγόρευση της χρήσης των κινητών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διάρκεια της ημέρας έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τις επιδόσεις σε πολλά τεστ και στις τελικές εξετάσεις, «οφέλη που ισοδυναμούν με μια επιπλέον ώρα διδασκαλίας την εβδομάδα».

Πρόταση για προειδοποιητική σήμανση

Η ψηφοφορία, η οποία θα επηρεάσει 600.000 μαθητές, έρχεται αφότου η ανώτατη ιατρική αρχή της χώρας έκανε έκκληση για την τοποθέτηση προειδοποιητικών σημάτων στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες –σύμφωνα με την ιατρική αρχή– επωάζουν κρίση ψυχικής υγείας.

«Οι έφηβοι που περνούν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης» έγραψε ο αρχίατρος Βίβεκ Μούρτι σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στους New York Times.

«Η ημερήσια χρήση κατά μέσο όρο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν, από το καλοκαίρι του 2023, 4,8 ώρες» σημείωσε.

Λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ προσέφερε τη στήριξή του στις προσπάθειες απαγόρευσης της χρήσης κινητών μεταξύ μαθητών.

Νομοσχέδιο που τελεί υπό ψήφιση από το πολιτειακό κοινοβούλιο της Καλιφόρνιας θα καλεί τις σχολικές περιφέρειες να υιοθετήσουν μέτρα που θα απαγορεύουν ή θα περιορίζουν τη χρήση κινητών από τους μαθητές στα σχολεία.

Η Φλόριντα, ο κυβερνήτης της οποίας Ρον ΝτεΣάντις είναι σφοδρός πολέμιος του Νιούσομ, απαγόρευσε τη χρήση κινητών από τους μαθητές στα σχολεία τον περασμένο χρόνο.

Παρόμοια σχέδια έχουν στα σκαριά η Οκλαχόμα, το Κάνσας, το Βερμόντ, το Οχάιο, η Λουιζιάνα και η Πενσιλβάνια.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.