Ξεκίνησε στην Ταϊπέι το Game of Thrones των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Ξεκίνησε στην Ταϊπέι το Game of Thrones των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Ταυτόχρονες ανακοινώσεις από τις εταιρείες παραγωγής επεξεργαστών ΑΙ

 

Τρεις από τις τέσσερις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής επεξεργαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο έκαναν ταυτόχρονα τις ανακοινώσεις για τα νέα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που ετοιμάζουν στοχεύοντας φυσικά στο να αποκτήσουν όσο το δυνατόν πιο προνομιακή θέση στην συγκεκριμένη αγορά που αναπτύσσεται με δαιμονιώδη ρυθμό.

 

Η Nvidia η οποία βιώνει τους τελευταίους μήνες ένα ξέφρενο ράλι της τιμής της μετοχής της ως ηγέτιδα αυτή την στιγμή εταιρεία παραγωγής επεξεργαστών που υποστηρίζουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης ανακοίνωσε την Κυριακή τη δημιουργία μας νέας οικογένειας επεξεργαστών ΑΙ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Τζένσεν Χουάνγκ, εμφανίστηκε στην έκθεση Computex στην Ταϊπέι και είπε ότι η εταιρεία ξεκίνησε τη δημιουργία μιας νέας οικογένειας ή πλατφόρμας όπως την χαρακτήρισε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Rubin. Η οικογένεια τσιπ Rubin θα περιλαμβάνει νέους επεξεργαστές γραφικών (GPU), επεξεργαστές κεντρικής μονάδας υπολογιστών (CPU) καθώς και τσιπ δικτύωσης. Ο Χουάνγκ είπε ότι τα τσιπ Rubin θα κάνουν την εμφάνιση τους το 2026 χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις δυνατότητες τους. Ο επικεφαλής της Nvidia αποκάλυψε ότι από το 2026 και μετά η εταιρεία θα ρίχνει την αγορά νέας γενιάς επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης κάθε χρόνο και όχι κάθε δύο χρόνια όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Οι διεκδικητές του στέμματος

Την σκυτάλη πήρε η διευθύνουσα σύμβουλος της AMD Λίζα Σου η οποία από το βήμα της Computex παρουσίασε τους νέους επεξεργαστές της τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας καθώς και τα σχέδια της για την ανάπτυξη τσιπ ΑΙ την επόμενη διετία με στόχο να ανταγωνιστεί ευθέως την Nvidia η οποία ελέγχει αυτή την στιγμή το 80% της αγοράς επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης. H Σου παρουσίασε τον επεξεργαστή MI325X που αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του το φθινόπωρο.

Παρουσίασε επίσης τον επεξεργαστή MI350 που θα κάνει την εμφάνιση του 2025 και θα βασίζεται σε νέα αρχιτεκτονική τσιπ. Σύμφωνα με την CEO της AMD αυτό το τσιπ θα έχει 35 φορές καλύτερη απόδοση από τα υπάρχοντα τσιπ ΑΙ της εταιρείας. Η Σου μίλησε επίσης για μια οικογένεια επεξεργαστών που θα εμφανίσει η AMD το 2026, την MI400 series η οποία θα βασίζεται σε μια επίσης νέα αρχιτεκτονική που ονομάζεται «Next».

Αμέσως μετά έκανε την εμφάνιση του στην Computex ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας κατασκευής επεξεργαστών ARM που υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα υπάρχουν εκατό δισεκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές που θα λειτουργούν με τσιπάκια τεχνητής νοημοσύνης της ARM χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτά τα τσιπ.

Ο παραδοσιακός γίγαντας των επεξεργαστών, η Intel, τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής αλλά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ακούσουμε σύντομα τις δικές της ανακοινώσεις για τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης που σίγουρα θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο πόλεμος για την επικράτηση στον κρίσιμο τομέα των επεξεργαστών στη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης μόλις ξεκίνησε και τα μέτωπα των μαχών θα είναι πολλά και η εξέλιξη τους μπορεί να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και ανατροπές.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Υποβάλετε ένα σχόλιο

Έχετε υπόψη ότι τα σχόλια χρειάζεται να λάβουν έγκριση προτού δημοσιευτούν.