Η Κίνα φτιάχνει τα δικά της Windows και Android στο μέτωπο του ψηφιακού Ψυχρού Πολέμου
Share
Το Πεκίνο θέλει να απεξαρτηθεί από το αμερικανικό λογισμικό
Σε ένα μικρό δωμάτιο ένα drone, ένα δίποδο ρομπότ, το ταμείο του σούπερ μάρκετ και άλλες συσκευές παρουσιάζουν το όραμα της Κίνας για ένα δικό της λειτουργικό σύστημα που θα την βοηθήσει να απεξαρτηθεί από τα Windows και το Android σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα σε μια ακόμη πτυχή του εξελισσόμενου σε όλα επίπεδα (πολιτικά, οικονομικά, γεωστρατηγικά, τεχνολογικά, διαστημικά κ.α.) Ψυχρού Πολέμου που έχει
ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ.
Το δωμάτιο βρίσκεται στο Harmony Ecosystem Innovation Center στη πόλη Σεντζέν. Αυτό το κέντρο καινοτομίας ενθαρρύνει τις κινεζικές Αρχές, τις εταιρείες και ερευνητές να αναπτύξουν λογισμικό χρησιμοποιώντας το OpenHarmony, μια έκδοση ανοιχτού κώδικα του λειτουργικού συστήματος που κυκλοφόρησε η Huawei πριν από πέντε χρόνια αφότου οι κυρώσεις των ΗΠΑ διέκοψαν την υποστήριξη της Google στο Android για την εταιρεία και τα προϊόντα της.
Η Κίνα φέρεται να έχει αποκτήσει τεχνογνωσία σε τομείς ζωτικής σημασίας για το όραμα του Πεκίνου για τεχνολογική αυτάρκεια από λειτουργικά συστήματα έως λογισμικό για αυτοκίνητα.
H μάχη
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ πέρυσι είπε στο επίλεκτο πολιτικό γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος ότι η Κίνα πρέπει να δώσει μια δύσκολη μάχη για να τοπικοποιήσει τα λειτουργικά συστήματα και άλλες τεχνολογίες «το συντομότερο δυνατό», καθώς οι ΗΠΑ μπλοκάρουν επίσης και την εξαγωγή προηγμένων τσιπ και άλλων εξαρτημάτων στα οποία βασίζονται τα διάφορα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούνται αυτή την στιγμή στους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters το OpenHarmony προωθείται ευρέως στην Κίνα ως «εθνικό λειτουργικό σύστημα»
«Αυτή η στρατηγική κίνηση πιθανότατα θα διαβρώσει το μερίδιο αγοράς των δυτικών λειτουργικών συστημάτων όπως το Android και τα Windows στην Κίνα, καθώς τα τοπικά προϊόντα αποκτούν έλξη» λέει ο Σάνι Τσέουνγκ, μέλος του Jamestown Foundation ενός οργανισμού αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το HarmonyOS της Huawei, έγινε το δεύτερο σε πωλήσεις λειτουργικό σύστημα για κινητά στην Κίνα μετά το Android, δήλωσε η ερευνητική εταιρεία Counterpoint. Δεν έχει κυκλοφορήσει προς το παρόν σε smartphone εκτός Κίνας αλλά αναμένεται να εισβάλει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της χώρας αντικαθιστώντας τα Windows πολύ σύντομα.
Η Huawei δεν ελέγχει πλέον το OpenHarmony, έχοντας χαρίσει τον πηγαίο κώδικα σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ονομάζεται OpenAtom Foundation.